Het allerbelangrijkste van een voertuig is toch wel de band. Zonder banden gaat een voertuig nergens heen, of dat nou een motorfiets is, een auto of een truck. Banden zijn essentieel. Als autofanaat heb je er veel mee te maken. Maar ook als je dat niet bent kan het voorkomen dat je eens met een lekke of versleten band te maken hebt. Het is daarom goed om te weten welke banden er allemaal zijn. In dit artikel lees je daar meer over. Ben je al benieuwd? Lees dan zeker verder.

 

Seizoen banden

Voor de meeste mensen zijn winter- en zomerbanden wel bekend. De winterbanden zijn bedoeld voor slecht weer wanneer je graag wat meer grip op de weg wilt. Deze banden zijn overigens verkrijgbaar voor zowel auto’s als motorfietsen en zelfs vrachtwagens. Kijk echter wel goed naar de maat en dat je het juiste type besteld mocht je interesse hebben. Zomerbanden zijn wat minder bedoeld voor een specifiek weertype. Hoewel ze het beste zijn voor warm weer zijn ze eigenlijk het hele jaar te gebruiken. Wil je zeker zijn dat je het hele jaar door dezelfde band kunt gebruiken. Dan heb je de zogeheten ‘all year long band’. Hiermee kun je zonder problemen het hele jaar rijden.

 

Het patroon

Het patroon van een band maakt het een specifiek type. Een winkel als auto-onderdelen24.nl heeft alle typen. Je kan onderscheid maken tussen ‘symmetrisch directioneel’, die beter zijn voor nat weer. Symmetrisch niet directioneel: erg universeel en perfect voor ‘all year long banden’. Asymmetrisch niet directioneel patroon; dit zijn twee soorten patronen die zorgen voor goede grip op een nat wegdek. Deze zijn fijn voor winterbanden.

Banden met een asymmetrisch directioneel patroon zijn redelijk goed universeel. Dat betekent dat ze bestendig zijn tegen nat weer en hebben een fijne wegligging. Het installeren kan wel soms lastig zijn