Auto’s komen in allerlei soorten en maten. Groot, klein, hoog, laag, noem maar op. Voor wie nog niet helemaal zeker is over wat hij of zij precies zoekt in een nieuwe auto, is het goed om op een rijtje te hebben welke vormen er allemaal zijn. En dus hierbij een overzicht van alle verschillende carrosserievormen.

De hatchback

Wie een autobedrijf in Emmen binnenwandelt, ziet ze overal en altijd: de hatchback. Een relatief klein model, die bestaat in drie- of vijfdeurs variant en waarbij de bagageruimte direct verbonden is met de rest van de auto. Een hatchback is veelal bedoeld voor stadsverkeer en kleine gezinnen, die niet al te veel ruimte nodig hebben.

De sedan
De sedan is een verlengde versie van een hatchback, waarbij de bagageruimte min of meer los van de rest van de auto staat. Veel sedans hebben een zogenaamde ‘kont’, waarbij de kofferbak dus niet bereikbaar is vanaf de achterstoelen. Sedans worden vaak gebruikt in het zakelijke segment, wegens hun formele uitstraling.

De stationwagen
De stationwagen is eigenlijk een sedan, maar dan met een doorlopende daklijn, waarbij de bagageruimte verruimd wordt en onderdeel wordt van de rest van het interieur. De stationwagen wordt vaak gebruikt voor gezinnen die de nodige ruimte kunnen gebruiken. Van bijna elke sedan is wel een stationwagen-variant te vinden en dus is er bijzonder veel keuze op de markt als het gaat om dit automodel.

De MPV
MPV staat voor Multi Purpose Vehicle en is vaak wat langer en hoger dan een stationwagen. Je zit daarom wat hoger in een MPV en de instap is ook wat makkelijker. Ook de MPV is bijzonder geschikt voor gezinnen met meerdere kinderen, wegens de ruimte die het biedt. Veel fabrikanten hebben een MPV in hun assortiment, omdat het model sinds zijn introductie in de jaren ‘90 bijzonder populair is geworden.

De SUV
Een Sports Utility Vehicle (SUV) is een auto die hoog op de wielen staat en flink wat ruimte biedt voor de inzittenden. De oorsprong van de SUV ligt in de terreinwagen en dus hebben veel van deze modellen vierwielaandrijving. Ook een SUV is erg populair bij gezinnen met kinderen, omdat ook deze auto veel ruimte biedt. Omdat een SUV zo hoog op z’n wielen staat, heb je ook een uitstekend overzicht op de weg.

De coupé

Een coupé is een auto met twee deuren, weinig zitruimte achterin en een schuin aflopende daklijn. Dit maakt de coupe vaak tot een sportief ogende auto, die dan ook niet bedoeld is voor gezinnen, of überhaupt voor veel mensen. Veel coupes hebben zelfs maar twee zitplaatsen en vaak ook weinig bagageruimte. 

De cabriolet

Een cabriolet is een open auto, dat wil zeggen: een auto waarbij het dak naar beneden geklapt kan worden. Dit dak kan een stoffen dak zijn, of een dak dat gemaakt is van hetzelfde materiaal als de rest van de auto. Het naar beneden klappen van het dak kan handmatig gebeuren, maar het dak wordt tegenwoordig ook vaak aangestuurd door een elektrisch systeem, waarmee je alleen maar een knop hoeft in te drukken.