Ben je bijna afgestudeerd? Dan is het slim om een aantal dingen te regelen. Zo ben je straks helemaal klaar om te starten met je eerste echte baan.
 

Haal je auto rijbewijs

Zorg dat je je auto rijbewijs behaalt voordat je bent afgestudeerd. Dit geeft je veel meer vrijheid. Hierdoor heb je de mogelijkheid om voor banen te kiezen die verder weg zijn. Ook kan je hierdoor banen kiezen waarvoor je vaak klanten moet bezoeken. Het is erg vervelend als je straks na het afstuderen nog je rijbewijs moet behalen. Ten eerste ben je al genoeg tijd kwijt aan het solliciteren. Heb je al een baan gevonden? Dan kost het wennen aan nieuwe levensfase veel energie. In het begin komen er veel nieuwe dingen op je af, wat focus van je vraagt. Dan zit je toch liever na je werk op de bank dan dat je nog een autorijles moet volgen? Bovendien kunnen de meeste mensen na een lange dag werken zich niet goed concentreren. Als je dan autorijlessen gaat volgen is de kans groot dat je veel kennis weer vergeet. Een andere optie is om in het weekend rijlessen te volgen, maar dan willen veel mensen liever bijkomen van de drukke werkweek. Ten tweede hebben veel mensen geen zin meer om te studeren nadat ze zijn afgestudeerd. Als je rijlessen gaat volgen moet je wel weer de boeken induiken. Als je wel je rijbewijs al haalt tijdens het afstuderen kun je meteen een auto aanschaffen. Vergeet niet dat je je auto moet verzekeren. Je moet dan tenminste een WA-verzekering afsluiten. Je kunt makkelijk online je autoverzekering afsluiten.
 

Zorg voor goede personal branding

Als je op zoek gaat naar een baan moet je een goede indruk maken. Zorg daarom voor een goede personal branding. Dit start eigenlijk al vanaf het moment dat je gaat studeren. Wees je er bewust van dat alles wat je op het internet zet, weer terug te vinden is. Zet daarom geen dronken foto's op je sociale mediakanalen. Je wilt immers niet dat je toekomstige werkgevers deze foto's zien als eerste indruk van jou. Maak een Linkedinprofiel aan met een professionele foto. Zet hier al je relevante werk- en studeerervaringen. Vraag (eerdere) werkgevers om een aanbeveling te doen op je Linkedin. Zorg daarnaast voor een actueel cv. Zo heb je altijd je cv paraat als je een leuke vacature vindt. Je hebt nu wel al een aantal jaren gestudeerd. Toch ben je niet klaar. Tegenwoordig moeten we onszelf blijven ontwikkelen, oftwel een leven lang leren. Volg daarom ook regelmatig cursussen, die je ook op je Linkedin kunt plaatsen.

 

Zorg daarnaast voor een groot netwerk. Bezoek diverse netwerkborrels van de sector waarin je wilt werken. Je kunt je netwerk ook flink vergroten door lid te worden van een studievereniging of door vrijwilligerswerk.